luni, 28 mai 2012

Ploua.. si ploua... si exista umbrelele...




Imi dau seama ca n-am mai scris de ceva vreme.. peste o luna.. cred ca s-au intamplat ceva lucruri intr-o luna. Unele interesante, unele mai putin interesante, dar nu va spui de ele acum pen' ca nu fac subiectul acestui post.. nuuuu... subiectul acestui post este "umbrela"...

Probabil de la ploaie mi se trage si de la faptul ca din ce in ce mai multe persoane - care altfel ar putea parea inofensive - se transforma in ucigasi in serie din lipsa de educatie!



Am citit recent pe undeva.. ca vor avea dreptul sa incerce pentru permis de conducere numai cei care au absolvit 8 clase. Sunt total de acord cu aceasta afirmatie! Pentru ca nu e suficient sa stii sa te tii de covrig si sa mesteci in cutia de viteze.. nu, chiar nu e suficient.. trebuie sa intelegi si ce naiba sunt alea reguli de circulatie.. cod rutier bla bla bla.. Asa.. inchizind, ca de obicei, o paranteza.. ajung la subiectul de azi..

Putina cultura generala.. si in acelasi timp constructia piramidala a discursului...

Umbrela a fost inventata acum 4000 de ani - probabil in China, dar si Grecia, Egiptul si India sunt candidate pentru pozitia de "the first" - si servea (dupa cum banuim din etimologia cuvintului si nu numai - latinescul umbra..) pentru a te feri de soare... Eh.. si acum stau si va intreb... cine avea oare nevoie sa se fereasca de soare si mai mult decit atit, isi permitea sa se fereasca de soare cu o umbrela in oricare din tarile mentionate anterior? Ati ghicit... clasa superioara, nobilimea, aristrocratia - alegeti voi cum vreti sa-i spuneti.

Pentru a continua putin si partea de istorie, se pare ca prima umbrela adaptata sa apere de ploaie a fost totusi in China - da, chinezii au lacuit sau cerat umbrelele lor de hirtie pentru a le face impermeabile.

Prin secolul XVI umbrela (impermeabila in special) devine populara in Europa, in special spre nord, unde ploua des.. si prin UK..

Revenind la intrebarea mea obsesiva.. cine credeti ca isi permitea sa se apere de ploaie cu o umbrela?...

Cind lucrezi la cimp e mai utila o palarie (fie ploaie, fie soare), sau o manta (de vreme rea).. u got the picture.

De ce am batut atita cimpii? pentru ca... era sa fiu asasinata de nenumarate ori in ultima luna de needucati care nu stiu cum sa tina o umbrela, sau ce sa faca cu ea atunci cind NU mai ploua (momentan). O umbrela nu este o ghioaga (sa o tii pe umar cind e strinsa), sau o coasa (pe care dupa ce ai folosit-o o tii intr-o pozitie orizontala, paralela cu pamantul - dar chiar si asta are o explicatie... lama nu poate sa taie pe nimeni in aceasta pozitie). Mergi asa linistit pe strada si la un moment dat te trezesti cu un virf de umbrela la 2 cm de ochiul sting pentru ca se intampla sa mergi in spatele unui idiot/oate care habar n-are sa tina o umbrela... si mai merge si asa, vitejeste/tovaraseste si-si plimba umbrela in fata si in spate de parca ar ajuta la inaintare..


Deci.. tragind linie.. ar trebui sa existe un examen pentru port-umbrela! Nu orice cretin ar trebui lasat sa umble pe strada cu un astfel de obiect. Nu spun sa se intoarca toti la cimpul de pe care au aterizat in oras, dar macar sa se documenteze cum sta treaba cu obiectele pe care nu le-au mai vazut anterior in viata si dintr-o data se hotarasc sa le foloseasca...

Daca aveti un astfel de obiect in dotare (cu cit mai mare si cuprinzator, cu atit mai bine pentru voi, dar letal pentru cei din jur), atunci cind nu folositi obiectul (pentru ca momentan nu mai ploua) si este inchis sau cum s-ar spune strins, incercati sa il purtati ca pe un baston, da, virful intotdeauna spre asfalt, nu spre nefericitii, mai putin norocosii pietoni din spate sau din fata. V-ati intrebat vreodata de ce manerul umbrelelor (clasice - sunt de acord ca cele mai noi au pierdut acest accesoriu foarte practic) este curbat? nu numai pentru a tine bine umbrela atunci cind este deschisa, dar pentru a v-o putea atirna de brat (cu virful in jos) atunci cind-o n-o folositi!


Sper sa va iasa schema si sper sa nu mi se mai intample.. macar de-ar sta ploaia.. as avea mai multe sanse sa nu explic toate acestea pe strada.. unui necunoscut sau unei necunoscute.. ajunsa (adica eu) la capatul rabdarii si tolerantei mele pentru mitocani!..

Niciun comentariu: