luni, 13 aprilie 2009

Sunt anacronica

Oare ce mai invata lumea azi la orele de romana? Stau de multe ori si ma intreb.. mai ales in orele in care ar trebui sa invete gramatica... gramatica limbii romane adik. De literatura nici nu mai intreb pentru ca e inutil. In scoala, in liceu.. la facultate? Ce invata oamenii astia? generatia de maine sau.. cum li se mai spune...

Adica ai un absolvent de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (yeap, stiintele.. cu doi i.. Uneori, vazind atitea cuvinte scrise gresit incep sa ma intreb daca nu cumva eu gresesc... sunt anacronica, pe bune... traiesc intr-un timp in care ce e gresit e corect si invers... si eu nu ma potrivesc..) si absolventul asta nu stie sa scrie corect romaneste! Nu stie nici minima eticheta.. Nici lucruri esentiale de care se presupune ca depinde profesia respectivului.. Adik, sa ne intelegem.. cu ce se ocupa un jurnalist? Painea lui sunt cuvintele - caramida de baza - si constructiile cu aceste caramizi. Pai n-ar fi oarecum firesc sa stii cum se leaga aceste cuvinte intre ele? Sau ce se presupune ca trebuie sa contina liantul? Eu cred ca ar trebui.. si cum te-au lasat profesorii aia sa termini liceul, facultatea etc? Nu le e intr-o oarecare masura rusine sa spuna ca ti-au fost profesori? Ma depaseste situatia de fatza... chiar ma depaseste.

In romana se scrie cu diacritice, nu e un moft, fac parte din limba romana! Si nu ma refer la on-line unde se poate, dar din motive de afisare etc, poti si fara.. dar in documente oficiale?!? Nu stie cum sta treaba cu punctuatia.. Nu stie care e diferenta intre datorita (gratie, multumita) si din cauza (din pricina). Nu stie cum e cu a n-spea editie.. si daca sa scriem cu romane, arabe sau in litere.. cum se aude adik.. asa ca putem sa lasam toate variantele ca una din ele o fi buna si pe restul le corecteaza cine stie. Nu stie care e diferenta intre prestanta si prestatie ?!?!!!

Is it me?!? Is it just me?!?

Nu e scriitura personala a vreunui autor original.. nu. Acolo ai dreptul pina la urma sa chinui limba daca ti se pare ca asta iti confera originalitate (si altceva n-ai gasit adik) sau chiar sa inventezi cuvinte. E vorba de lucruri simple, de documente oficiale, unde trebuie sa scrii corect si sa lasi figurile de stil acolo unde le e locul.. in afara respectivelor scrieri... pentru timpul tau liber... pentru posturile pe blog sau unde semnatura ta e importanta si unde greselile pot fi definitorii pentru stilul personal.

Ma revolt... Ma revolt inutil... exista intotdeauna o 'esplicatie'.

Sunt corporatista? Poate ca sunt mai mult decit as vrea, dar ce ma revolta acum nu tine de asta, tine de bun simt, tine de o minima eticheta, tine de linia aceea de demarcatie intre viata personala si cea profesionala. Daca in viata personala poti sa faci pina la urma ce te taie capul (sigur, in limitele legii.. si acolo.. dar pina la urma poti sa-ti asumi si riscul de a o incalca).. in viata profesionala ar trebui sa incerci sa te adaptezi contextului, regulilor locului.. culturii organizatiei in care lucrezi pina la urma. Daca nu poti si nu poti si nu poti.. si vezi ca nu poti, vezi ca sunt oameni care iti tot atrag atentia ca esti pe linga subiect, ca esti pe linga un minim acceptabil... atunci te duci invirtindu-te undeva unde te potrivesti mai bine.

Sunt tare calcata pe nervi azi.. urasc limba romana. De fapt nu, nu urasc limba romana. Ma urasc pe mine pentru ca imi place limba romana si pentru ca m-a invatat cineva gramatica si pentru ca imi pasa de ceea ce se intimpla. Pentru ca neuronu' e chinuit zilnic si devine agresiv cind e supus unui astfel de tratament (picatura chinezeasca...)

Ar trebui sa nu-mi mai pese? Dupa cum spuneam.. intr-o vreme in care din ce in ce mai putini sunt interesati.. si carora le pasa.. eu sunt anacronica si imi pasa. Chiar imi pasa.. Chiar ma enerveaza cind se intimpla lucruri de genul asta.. chiar incerc sa ma bat cu morile de vint.. dar sunt din ce in ce mai multe.. si mai dese... si uneori neuronu' e coplesit cind isi da seama de asta si ar vrea sa renunte.. o vreme.. apoi o ia de la capat.. cit l-or mai tine si pe el 'neuronii' (din putul gindirii...)

Niciun comentariu: